22 travnja, 2024

Financijska situacija u Hrvatskoj

Financijska situacija u Hrvatskoj trenutno je suočena s određenim izazovima.

Gospodarstvo zemlje teško je pogodila globalna financijska kriza 2008., što je dovelo do dugotrajne recesije i visoke stope nezaposlenosti. Međutim, posljednjih godina došlo je do poboljšanja ekonomskih pokazatelja.

Jedan od glavnih izazova s ​​kojima se Hrvatska suočava je visok javni dug koji iznosi oko 80 posto BDP-a. To je dovelo do zabrinutosti oko održivosti financija zemlje i njezine sposobnosti da dugoročno podmiri svoje dužničke obveze. Kako bi riješila ovaj problem, vlada je provela mjere štednje i strukturne reforme, uključujući smanjenje javne potrošnje i povećanje poreza. Ove mjere pomogle su stabilizaciji javnog duga, ali i dalje postoji potreba za daljnjom fiskalnom konsolidacijom.

Nezaposlenost je i dalje značajan problem u Hrvatskoj, a stopa se kreće oko 9% od 2021.

Nezaposlenost mladih je posebno visoka, što je dovelo do odljeva mozgova jer mladi traže prilike za posao u inozemstvu. Vlada je provela različite programe za rješavanje ovog problema, uključujući pružanje poticaja tvrtkama za zapošljavanje mladih radnika i ponudu programa strukovnog osposobljavanja.

Unatoč tim izazovima, došlo je do pozitivnih pomaka u hrvatskom gospodarstvu. Sektor turizma, koji daje veliki doprinos BDP-u zemlje, posljednjih je godina u stalnom porastu. Prekrasna obala zemlje i povijesni gradovi privukli su turiste iz cijelog svijeta, potičući ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti.

Osim toga, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji 2013. donijelo je neke koristi gospodarstvu zemlje, uključujući povećanje trgovine i pristup fondovima EU za razvojne projekte. Međutim, zemlja se još uvijek suočava s nekim strukturnim izazovima, kao što je relativno niska razina izravnih stranih ulaganja i nedostatak inovacija i konkurentnosti u nekim industrijama.

Zaključno, iako se financijska situacija u Hrvatskoj posljednjih godina poboljšala, zemlja se i dalje suočava s izazovima povezanim s visokim javnim dugom, nezaposlenošću i potrebom za strukturnim reformama. Vladini napori da se ovim problemima pozabavi mjerama štednje i gospodarskim reformama pomogli su stabilizirati gospodarstvo, no još uvijek ima posla kako bi se osigurao održivi rast i prosperitet zemlje.